Direct naar de inhoud

Handboek HTML5 en CSS3HTML en CSS van <a> tot z-index

Nieuws en tips

 • Maak zelf een HSL-kleurkiezer (4)

  Na drie afleveringen doet de kleurkiezer wat die moet doen: een kleur instellen en de CSS-code daarvan kopiëren en plakken in je editor. Een ding ontbreekt nog: de helpfunctie. In deze aflevering leer je hoe je een overlay en een dialoogvenster maakt met HTML, CSS en Javascript.

 • Maak zelf een HSL-kleurkiezer (3)

  In deze derde aflevering draait het vooral om de JavaScript-code waarmee de schuifregelaars daadwerkelijk iets gaan doen. We maken verwijzingen naar elementen, luisteren naar veranderingen en reageren daarop door onderdelen van de interface aan te passen. Aan het eind van deze aflevering hebben we een werkende kleurkiezer.

 • Maak zelf een HSL-kleurkiezer (2)

  Deel 2 van deze serie gaat over de opmaak van de regelaars voor de componenten van een HSL-kleur. Een schuifregelaar is een complex element. Om bij alle onderdelen te kunnen komen, moeten we naar The Upside Down van het DOM: het schaduw-DOM.

 • Maak zelf een HSL-kleurkiezer (1)

  Er bestaan allerlei hulpmiddelen om de CSS-code van een RGB- of HSL-kleur te bepalen, maar zelf iets bouwen is een perfect oefenproject. In een serie korte artikelen lees je hoe je zelf een kleurkiezer voor HSL maakt met HTML, CSS en een beetje JavaScript. Dit is deel 1: de interface (UI).

 • Animatie bij het laden van de pagina

  Animaties en overgangen kunnen ook worden toegepast op het laden van pagina’s. Met een klein beetje JavaScript zijn dezelfde effecten te maken als voor links en knoppen.

 • Met blijdschap geven wij kennis

  Het was een flinke bevalling, maar vader en kind zijn gelukkig en maken het goed. Met een lengte van 23 cm en een gewicht van 1024 gram is het een stevige meid/jongen, die ook nog eens een berg kennis meedraagt. Ziedaar de nieuwe, vijfde editie van het Handboek HTML5 en CSS3.

 • JavaScript maakt tekst van HTML

  Met een minimaal JavaScript zet u HTML om naar tekst, waardoor het mogelijk is om in een handomdraai voorbeelden van HTML als code in een webpagina te laten zien.

 • Uitklapmenu met HTML en CSS

  Op het kleine scherm van een mobiel apparaat wordt het navigatiemenu meestal ingeklapt. Dat wordt vaak gerealiseerd met JavaScript, maar een uitklapmenu kan ook worden gemaakt met pure HTML en CSS. Creativiteit met het HTML-selectievakje (checkbox) en de CSS-pseudoklasse :checked.

 • De bouw van deze site (3): de header

  In deel 2 van deze serie ging het over het doel van de site, de daarvoor benodigde inhoud en de daarbij behorende structuur. Met CSS Grid Layout is de hoofdstructuur van de pagina gemaakt. Deze aflevering gaat over het eerste structuurblok in de pagina: de header.

 • De bouw van deze site (2): structuur

  Nadat is besloten dat er een website moet komen, kunnen met de content en het doel van de site voor ogen de lay-out en vormgeving worden bedacht. Goed gestructureerde HTML-code is een voorwaarde voor succes.

Pagina 1 van 2 >